måndag 15 november 2010

Döden



Tron på livet efter döden (Islam)

Efter man dör (enligt islam) så blir man fri från alla bekymmer i livet. Man tror på den yttersta domen, Där man får stå för vad man har gjort i sitt liv, och slutligen bestämmer Allah vart man ska hamna efter döden. Den som utmärkt sig för godhet hamnar i Paradiset, och dörrarna till evig lycksalighet öppnas för dom. Och den som har utmärkt sig för ondska hamnar i Helvetet, eldens och pinans hemvist.

Källor

I detta arbete har jag använt mig av dessa källor för att hitta information; google, wikipedia, och ne.se. Jag tycker att ne.se är en väldigt bra sida som kan vara lätt och förstå, man kan också välja om man vill ha lätt eller svår text. Vilket är väldigt bra! Jämfört med wikipedia som det kan vara väldigt mycket text och vara väldigt svåra ord och svårt att förstå.

Nilen




Solnedgång Nilen

Nilen är en av världens största floder som rinner rakt igenom Egypten ut i Medelhavet. Runt Nilen finns Egyptens bördigaste marker och området är nästan helt uppodlat. I Nilens vatten lever den ökända Nilenkrokodilen. I södra delarna av Egypten har man genomfört ett enormt dammbygge för att reglera Nilens flöde. Nilen är ca 6 670 km lång. Utflödet vid mynningen är 2 830 kubikmeter per sekund. Nilens mynning ligger vid Alexandria vid Egyptens strand mot Medelhavet. I Khartoum i Sudan flyter Vita och Blå Nilen ihop.

-Vita Nilen har sin upprinnelse i Victoriasjön på gränsen mellan Uganda, Kenya och Tanzania. Den flyter norrut genom Uganda och vid Sudans huvudstad Khartoum flyter den efter cirka 3 700 kilometer ihop med

-Blå Nilen där de bildar Nilens huvudflöde.
Blå Nilen har sin upprinnelse i Tanasjön på Abessinska höglandet i Etiopien och är cirka 1 500 kilometer lång.



Nilkrokodil ( den näst största krokodilen i världen) :

fredag 12 november 2010

Klimat



Egypten har ett tropiskt ökenklimat som omfattar Nordafrika och Arabiska halvön. Det är bara ett litet kustområde längst i norr som har medelhavsklimat med regn och något lägre temperatur under vintern. Under den svalare tiden av Egyptens två årstider som är november-mars, är medelvärdet för dygnets mini- och max temperaturer 9 °C, resp. 18 °C i norr och 12 °C resp. 23 °C i söder. Den varamaste årstiden, maj-september, är het och torr. Medelvärdet för temperaturen på middagen i juni är 33 °C i Kairo och 42 °C i Assuan. Och under april-maj kan en torr, het och stoftförande vind, scirocco (chamsin), blåsa från söder eller sydväst.

torsdag 11 november 2010

Egyptens flagga




Den nuvarande egyptiska flaggan antogs år 1984. Dom tre färgerna står för: den fridfulla revolutionen 1952 (vit). Slutet på monarkin och den brittiska kolonialismen (svart). En kupp genomförd av arméofficerare som ledde till avsättandet av kungen (röd). Och figuren i flaggans mitt är Egyptens national emblem: En sköld med en örn och landets namn skrivet nedanför örnen.

Fakta om Egypten




Huvudstad: Kairo

Statsskick: Republik

Folkmängd: 75,4 miljoner (2006) ca 77 miljoner (år 2007)

Yta: 1 002 000 km2

Valuta: Egyptisk pund (EGP) 1 egyptiskt pund = 100 piaster

Religion: Islam ca 90% av befolkningen, 10% kristna

Största språk: Arabiska

Största städer: Kairo, Alexandria, Giza

Folkrikaste städer: Kairo (7,9 miljoner invånare), Alexandria (4 miljoner), Giza (3,2 miljoner)

Gränsar till: Libyen, Sudan, Gazaremsan, Israel

Nationaldag: 23 juli (revolutionsdagen 1952)

Största sjö: Nassersjön

Öknar: Sahara öknen och Libyiska öknen

Högsta berg: Katarina (2 637 m ö.h.)

Tidsskillnad till Sverige: +1 timme (men samma tid oktober - april)

Klimat: Varmt året om, mycket sol, särskilt hett under sommaren (maj - oktober), nätterna svala (särskilt i öknen)

onsdag 10 november 2010

Muslim och Islam



Över 90% av befolkningen i Egypten är muslimer. Islam är den religionen som räknar Muhammed som profet och Koranen som helig skrift. Islam är i sverige den näst största religionen. Muslimer har tron på gud, Allah ('guden'), som har skapat allt och är den som på den yttersta dagen kommer att döma människor till paradiset eller helvetet beroende på deras handlingar. Men han är också artig och förlåter den som vänder sig till honom i uppriktig ånger. Denna gud har uppenbarat sin vilja för mänskligheten genom en rad profeter, bl.a. gammaltestamentliga profeter och patriarker, samt Jesus, vilket har resulterat i olika religioner. Den sista profeten är Muhammed ibn Abdallah som verkade på Arabiska halvön på 600-talet. Muslimer tror att Koranen är Guds oförvanskade ord och därmed islams centrala heliga skrift. Muslimer tror att alla Koranens verser uppenbarades för Muhammed av Gud via ängeln Gabriel under många tillfällen mellan år 610 och fram till Muhammeds död år 632. Tron på änglar är också viktig för den islamiska trosläran. Det arabiska ordet för änglar är malak och betyder "sändebud". Enligt Koranen har inte änglar fri vilja, och dyrkar Gud i idealisk lydnad. Änglarnas tjänster innefattar att överföra uppenbarelser från Gud, prisa Gud, dokumentera varje människas handlingar samt att hämta en människas själ vid hennes död.

fredag 22 oktober 2010

Välkommen



Hej och välkommen till min blogg. Här kommer du hitta all information du behöver om Egypten! Från religion till folkmassa osv. I hope you like it! /Maja.